Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Φτιάχνουμε απορρυπαντικό ρούχων σπίτι μας




Μας έστειλε τη συνταγή ένας φίλος και μας είπε ότι είναι αρκετά αποτελεσματική και κυρίως με φτηνά υλικά

Υλικά για πέντε λίτρα νερό
  • 1 πεντόλιτρο κουβά με καπάκι.
  • 1 απλό, αγνό σαπούνι ελιάς.
  • 1 φλιτζάνι βόρακα (βρίσκετε στα φαρμακεία ή σε καταστήματα με γεωργικά προϊόντα, πάμφθηνα).
  • 1 φλιτζάνι σόδα πλυσίματος
Επειδή σόδα πλυσίματος δεν βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα, αγοράζουμε μαγειρική σόδα με το κιλό –γιατί συμφέρει- και κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε απορρυπαντικό, μετράμε την ποσότητα που θα χρειαστούμε, απλώνουμε στη λαμαρίνα μας και ψήνουμε σε πολύ δυνατό φούρνο για τουλάχιστον 30’ στις αντιστάσεις, ανακατεύοντας συχνά. Όταν είναι έτοιμη, θα έχει πάρει μια πιο κρυσταλλική μορφή, σαν αλάτι ψιλό ας πούμε. Μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα για να έχουμε –και για οικονομία στο ρεύμα- αρκεί να έχουμε δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς για να τη φυλάξουμε, αλλιώς η επαφή της με τον αέρα θα τη μετατρέψει ξανά σε μαγειρική σόδα) .
Προαιρετικά, μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου. Καλή η λεβάντα και το τσαγιόδεντρο που έχουν απολυμαντικές ιδιότητες.



Πως το φτιάχνουμε.
Σε ένα λίτρο νερό που βράζει και αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά στο ελάχιστο για να μην πιτσιλάει, ρίχνουμε μία πλάκα σαπούνι ελιάς (το πιο απλό που θα βρούμε) τριμμένο στον τρίφτη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί εντελώς και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι βόρακα και ένα φλιτζάνι σόδα πλυσίματος. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσέχοντας να μην αναπνέουμε πάνω από την κατσαρόλα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Το μίγμα θα είναι ακόμα υγρό. Το ρίχνουμε στον πεντόλιτρο κουβά και συμπληρώνουμε μέχρι επάνω με νερό. Ανακατεύουμε άλλη μια φορά και αφήνουμε ένα εικοσιτετράωρο να στερεοποιηθεί. Θα γίνει σαν πηχτό ζελέ. Κλείνουμε με καπάκι και αποθηκεύουμε. Χρησιμοποιούμε μια-δυο (ανάλογα με το πόσο λερωμένα ρούχα έχουμε) γεμάτες κουταλιές σούπας στη θήκη του πλυντηρίου. Αν πήξει λιγότερο από το αναμενόμενο, κανένα πρόβλημα, απλώς αυξήστε λίγο την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε.
Αντί για μαλακτικό, χρησιμοποιούμε άσπρο ξύδι. Όχι, δεν θα μείνει η μυρωδιά του σε καμία περίπτωση. Θα αφαιρέσει τα τελευταία υπολείμματα σαπουνιού και θα ζωντανέψει τα χρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: