Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Μικρά μυστικά για να φυτεύσουμε πατάτες στο μπαλκόνι ή στον κήπο.



Μας το ζήτησαν αρκετοί να βρούμε στοιχεία για το πως φυτεύουμε πατάτες στο μπαλκόνι ή στον κήπο.

Ένας σπόρος πατάτας μπορεί να δώσει από 1 έως 4 κιλά πατάτας με την ανάλογη φροντίδα (και ανάλογα τον σπόρο βέβαια).
Τι γίνεται όμως αν κάποιος ζει στην πόλη και έχει χώρο στην βεράντα του, θα μπορούσε να φυτέψει πατάτες; Εάν μπορεί να παρέχει ηλιοφάνεια 5-6 ωρών την ημέρα, ναι, μπορεί. Μπορεί να φυτέψει πατάτες  χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μεγάλο δοχείο, παλιά σακιά αδιάβροχα ,μεγάλες πλαστικές σακούλες, παλιούς σκουπιδοτενεκέδες μέχρι και πλαστικό βαρέλι.Τα λάστιχα αυτοκινήτων δεν ενδείκνυνται λόγω του ότι οι πατάτες απορροφάνε τα βαριά μέταλλα όπως το κάδμιο.

 Αν αποφασίσετε να φυτέψετε σε σάκους προσέξτε τι προϋπήρχε μέσα στο σακί. Μπορείτε να τα γυρίσετε μέσα έξω και ξεβγάλετε τα καλά.

Δεν λέμε πως θα βγάλετε την σοδειά της χρονιάς αλλά έστω και μια μικρή ποσότητα να βγάλετε δεν είναι καθόλου κακό. Άσε που θα είναι οι πιο νόστιμες που θα έχετε φάει ποτέ. Μπορείτε να βάλετε τα παιδιά σας να το αναλάβουν (εννοείται πως ελέγχετε με τρόπο και χάρη). Ιδιαίτερα τα μικρά θα το χαρούν πολύ. Μην πάτε να ξοδευτείτε σε δοχεία. Σαν αρχή βολευτείτε με ότι έχετε ίσα ίσα να δοκιμάσετε για πρώτη φορά.

Προτιμήστε να αγοράσετε σπόρο πατάτας από κάποιον γεωπόνο και μην χρησιμοποιήσετε τις πατάτες που ήδη έχετε στο ντουλάπι της κουζίνας σας. Ναι μεν θα φυτρώσουν αλλά δεν θα έχουν και την καλύτερη παραγωγή. Ο σπόρος πουλιέται με το κιλό και είναι φτηνός. 1 ευρώ το κιλό. Ένα 25/κιλο τσουβάλι έχει 25 ευρώ και περίπου 350 σπόρους. Εννοείται πως δεν θα αγοράσετε τσουβάλι εκτός αν έχετε σκοπό να σπείρετε ολόκληρη την ταράτσα σας! Αγοράστε τα τεμάχια που θέλετε. Καλό είναι να το ενισχύσετε με κοπριά ή βιολογικό λίπασμα.


Πάρτε το δοχείο σας και κάντε του πολλές τρύπες από κάτω για αποστράγγιση. Βάλτε μία στρώση χαλίκι στον πάτο και ρίξτε από πάνω περίπου 20 εκατοστά νωπό κομπόστ. Τοποθετήστε τους σπόρους πατάτας  (όχι πάνω από 3 σε κάθε δοχείο – θέλουν και αυτές τον χώρο τους για να αναπτυχθούν), και σκεπάστε τες με αρκετό χώμα. Μην φοβηθείτε, θα τον βρουν τον δρόμο τους.

Αν φυτέψετε σε σακί, διπλώστε το και καθώς θα το γεμίζετε με χώμα θα το ξεδιπλώνετε σιγά σιγά για να ανοίξει. Εννοείται πως θα κάνετε τρύπες από κάτω αλλά μπορείτε και χαμηλά στο πλάι.

Τοποθετήστε τες στο σημείο με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Αν τυχόν έχουν ήδη βγάλει "μάτια" φροντίστε (όσο μπορείτε) να κοιτάνε προς τα πάνω.

Όταν αρχίσουν να φυτρώνουν ξαναρίχνετε χώμα ώστε να σκεπάσει το φυτό εκτός από την κορυφή. Αυτό θα συνεχίσετε να το κάνετε όσο μεγαλώνει το φυτό σας. Πρέπει να προστατεύετε τις πατάτες από την απ’ ευθείας έκθεση τους στον ήλιο διότι θα πρασινίσουν και μετά δεν τρώγονται. 


Ποτίζετε συχνά, ώστε το χώμα να κρατά υγρασία. Εξαρτάται και από το δοχείο που τις έχετε φυτέψει. Όταν έρθει η ώρα και βγάλουν τα λουλούδια τους μην τα λυπηθείτε – κόψτε τα. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί ο καρπός. Οι πατάτες σας είναι έτοιμες να βγούνε όταν μετά από περίπου 90 μέρες το φυτό έχει αρχίσει να ξηραίνετε.

Στην Ελλάδα οι πατάτες φυτεύονται Μάρτιο και Ιούλιο (με μικρότερη απόδοση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: