Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Φυτεύουμε πετούνιες στο μπαλκόνι για χρώματα και αρώματα



Οι λαμπερές και πολύχρωμες πετούνιες είναι εύκολο να καλλιεργηθούν και προσθέτουν μια κομψή πινελιά στον κήπο μας. Διαλέξτε νάνες ποικιλίες για να φυτέψετε στις άκρες από κράσπεδα ή χρησιμοποιείστε έρπουσες ποικιλίες για κρεμαστά καλάθια ή για πολύχρωμες εδαφοκαλύψεις.

Επειδή το μέγεθος των φυτών και η συμπεριφορά τους διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία, είναι σημαντικό να ελέγχετε τις φυτευτικές οδηγίες αν υπάρχουν. Οι πετούνιες αναπτύσσονται θαυμάσια σε περιβάλλον όπου το χώμα έχει καλή αποστράγγιση, και το πλούσιο ηλιακό φως βοηθάει στην καλύτερη ανθοφορία τους. Οι πετούνιες που φυτεύονται την άνοιξη είναι ικανές να ανθίζουν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, αλλά χρειάζονται τακτικό κλάδεμα και λίπανση για να διατηρούνται φρέσκιες. Σε περιοχές χωρίς μεγάλες παγωνιές οι πετούνιες μπορούν να φυτευτούν και το φθινόπωρο.



Όταν φυτεύετε πετούνιες στο έδαφος, φροντίστε να είναι σκαμμένο και σκαλισμένο σε 20 εκατοστά βάθος περίπου και ανακατεμένο με ένα επίπεδο βάθους 5 εκατοστών φυτευτικής κομπόστας ή άλλων οργανικών υλικών.

Αν το έδαφος είναι πολύ αργιλώδες προσθέστε επίσης και λίγη άμμο για να το βοηθήσετε να αποστραγγίζει καλύτερα. Λίγο πριν φυτέψετε προσθέστε στο έδαφος λίπασμα πλούσιο σε φωσφόρο (π.χ 11-40-6). Το επιπλέον φωσφορικό λίπασμα θα βοηθήσει τα φυτά να αναπτύξουν εκτεταμένο ριζικό σύστημα.

Οι πετούνιες χρειάζονται συχνά κλάδεμα και κορφολόγημα στα μέσα του καλοκαιριού. Χρησιμοποιείστε ένα κοφτερό κλαδευτήρι και αφαιρέστε τα μακριά και τα ακανόνιστα κλαδιά και βλαστάρια. Μετά χρησιμοποιείστε ένα ισορροπημένο λίπασμα (π.χ. 17-17-17). Σκορπίστε αυτό το βελτιωτικό λίπασμα στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ποτίστε καλά. Όταν καλλιεργείτε πετούνιες σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες θα πρέπει να τις λιπαίνετε πιο συχνά σκορπίζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού λίπασμα σε κάθε φυτό πάνω στο χώμα της γλάστρας περίπου μια φορά τον μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: